در این مقاله به موضوعات زیر به طور مفصل میپردازیم
- نحوه واردات کالا از چین
- شرایط واردات کالا از چین
- هزینه واردات کالا از چین
- بهترین کالا برای واردات از چین
در این مقاله به موضوعات زیر به طور مفصل میپردازیم
مقدمه :
کشور چین اصلی ترین شریک تجاری ایران است و بیشترین واردات کالا از چین به ایران از مبدا این کشور است. ایران نیز به چین صادرات داشته و صادرات به چین نیز همواره توسط ایران صورت گرفته و بدین ترتیب مراودات تجاری دو طرفه میان این دو کشور برقرار بوده است. سهم قابل توجهی از تجارت خارجی ایران با اختلاف در دستان کشور چین است و محصولات و کالاهای چینی، از خانه گرفته تا صنعت، در تمام بازارهای داخلی کشور موجود هستند.
روابط بین ایران و چین بیش از چند دهه است که در زمینههای مختلف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی تقویت شده است. همانطور که میدانیم، چین به عنوان یکی از اقتصادهای پر رونق جهان، جایگاه مهمی در روابط بینالمللی دارد و ایران نیز به عنوان یکی از کشورهای استراتژیک منطقه، همواره در تلاش برای توسعه روابط با چین بوده است. این دو کشور علاقهمند به توسعه تبادلات تجاری، همکاریهای فنی و علمی، سرمایهگذاریهای مشترک و تبادل فرهنگی هستند که هر کدام از این جوانب میتواند تأثیر قابل توجهی در توسعه هر دو کشور داشته باشد.
مطابق با آخرین آمارها ارائه شده توسط مرکز توسعه تجارت ایران، میزان واردات کالا از چین به ایران در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال ۲۰۲۱ افزایش ۱۱ درصدی داشته است و این امر نشان دهنده رشد روزافزون تبادلات مالی و تجاری میان کشور ایران و چین است. ایران نیز به کشور چین صادرات داشته و تا حدود نیم درصد از بازار محصولات و مواد اولیه کشور چین را در دست دارد. امکاناتی که کالاهای چینی در اختیار ایرانیان قرار می دهند، در مقایسه با امکانات و هزینه کالاهای غربی، جذاب تر و به صرفه تر است و می تواند نیازهای مشتریان ایرانی را تا حدود زیادی برآورده کند.
حدود یک چهارم نیاز بازار داخلی ایران از چین تامین میشود و پیشبینی میشود این میزان هر سال بسته به سیاستهای دو کشور افزایش یابد و در سالهای آینده حتی دو برابر شود. با توجه به قرارداد همکاری ایران و چین و تحریم هایی که هر ساله غرب علیه ایران و چین اعمال می کند، این میزان دور از واقعیت نیست و بسیاری از کارشناسان اقتصادی و تجاری بر این موضوع تاکید دارند. بیشتر کالاهای صادراتی از چین به ایران شامل خودرو، تجهیزات مخابراتی، موتور برق و منسوجات است. البته این مقدار هر سال تغییر می کند و محصولات دیگری جایگزین می شوند و خانواده وارداتی ۱۰ میلیارد دلاری را تشکیل می دهند که سال به سال افزایش می یابد.
تحریمهای اقتصادی علیه ایران و چین تأثیر چندگانهای بر روابط تجاری این دو کشور داشته است. این تحریمها با محدودیتها و موانع مختلفی که برای معاملات تجاری ایجاد میکنند، باعث کاهش حجم تجارت و تبادلات مالی میان ایران و چین شده است. از سوی دیگر، این تحریمها میتوانند به عنوان یک فرصت برای توسعه روابط دوجانبه در زمینههایی مانند تجارت غیررسمی، همکاریهای فنی و علمی و تبادلات فرهنگی مورد استفاده قرار گیرند. به شما این اطمینان را می دهیم که وارد به مدیریت تحریم ها هستیم و این موضوع کوچکترین خلالی در پیشبرد مسائل وارد نمی کند.
واردات کالاهای چینی به ایران با مزایا و معایبی همراه است. از یک سو، این واردات باعث افزایش گسترده دسترسی به محصولات با کیفیت و با قیمت مناسب برای مصرفکنندگان ایرانی میشود. از سوی دیگر، این واردات میتواند تأثیرات منفی بر صنایع داخلی ایران داشته باشد و باعث کاهش تولید محلی و ایجاد بروکراسیهای بیشتر در بازار داخلی شود اما به دلیل کمبود برخی کالاها در کشور، واردات از چین به نقطه عطفی برای اداره اقتصاد کشور بدل شده است. مطالعه پتانسیلهای توسعه همکاریهای بیشتر میان ایران و چین از نظر فناوری، سرمایهگذاری، گردشگری و صنایع دیگر میتواند به عنوان یک راهکار برای تقویت و گسترش روابط دوجانبه میان این دو کشور مطرح شود.
به طور کلی باید چند مرحله را برای انجام صفر تا صد واردات کالا از چین طی کنید که بازرگانی ایران و چین در تمام این چند مرحله همراه شماست:
ابتدا باید بررسی کنید که آیا کالای مورد نظر شما قابل واردات است و آیا واردات آن ممنوع است یا خیر. اگر مشکلی وجود ندارد، اکنون باید محصول خود را انتخاب کنید و تحلیل بازار انجام دهید. یعنی مشخص کنید که آیا محصول انتخابی شما می تواند در بازار داخلی موفق باشد یا جایی در بازار کشور ندارد. این مرحله بسیار مهم است زیرا اگر به درستی انجام نشود می تواند تمام هزینه ها و زحماتی را که صرف کرده اید از بین ببرد.
نکات مهم در انتخاب محصول برای واردات عبارتند از:
حال که کالای خود را انتخاب کردید، سورسینگ و منبع یابی در چین قدم بعدی است. اغراق نکرده ایم اگر بگوییم این قدم از قدم قبلی نیز مهم تر است. تصور کنید که بهترین کالای موجود را برای واردات از چین به ایران انتخاب کردید اما تامین کننده ای را یافته اید که نه شخصیت حقوقی دارد، نه محصول آن کیفیت بالایی دارد و نه به درستی به تعهدات خود عمل می کند. در این صورت کالایی که شما به کشور وارد می کنید به احتمال زیاد خواهانی ندارد و نمی تواند آن را به مخاطبان هدف خود عرضه کنید.
با استخدام انجام شده توسط بازرگانی ایران و چین، ارتباط مستقیم با کارخانه یا تامین کننده اصلی برقرار می شود و تامین کننده از نظر قابلیت اطمینان از تمامی جنبه ها مورد ارزیابی قرار می گیرد. تامین کنندگان مختلف بر اساس شهرت برند، سابقه تجاری، سوابق قانونی، قیمت و موجودی کالا، انواع کالاها، روش پرداخت، روش تحویل بار یا باربری، مدت زمان تحویل کالا و سایر موارد مشابه و با استفاده از اطلاعات به دست آمده از بسیاری از کالاها، مقایسه می شوند. سالها فعالیت در تجارت ایران و چین بهترین تامین کننده محصول شما انتخاب خواهد شد.
ارزیابی حقوقی و فنی سازنده به منظور بررسی و ارزیابی صلاحیت و توانمندی تامین کننده های چینی در جهت تامین کالای موردنیاز شما در بالاترین سطح کیفیت و مطابق با نیاز و درخواست شما صورت میگیرد. در این ارزیابی، مواردی از جمله قانونی بودن فعالیت سازنده، داشتن مجوزهای لازم و تمامی مستندات مربوط به کالا بررسی میشوند. در بازرگانی ایران و چین ارزیابی حقوقی و فنی به اینجا ختم نمی شود بلکه بررسی تواناییهای فنی، تجربه کاری، دانش فنی و تکنولوژی مورد استفاده در پروژه، کیفیت تجهیزات و مواد مورد استفاده و همچنین مطابقت با استانداردهای بینالمللی نیز مورد بررسی قرار میگیرد.برای اطلاعات بیشتر به ارزیابی حقوقی و فنی سازنده مراجعه کنید.
بازرسی کالا در چین چیست و چرا یکی از مهم ترین مراحل واردات از چین محسوب می شود؟
بدیهی است که عمل به تعهدات الزام آور مندرج در قراردادهای تجاری در سطح جهانی یکی از مهمترین اصول تجارت بین الملل است و عرضه کنندگان یا تولیدکنندگان کالا باید به این تعهدات عمل کنند. واردات کالا از چین نیز دقیقاً به همین صورت است و شرکت های بازرگانی که به بازرگانان ایرانی خدماتی از قبیل منبع یابی و سورسینگ و تامین و خرید کالا از چین و واردات و حمل کالا از چین ارائه می کنند، موظف هستند که کالای ارسال شده مطابق با کیفیت و کمیت مورد نظر مشتریان همانطور که در زمان عقد قرارداد تعیین شده و کاملا یکسان با همان محصول “نمونه و یا سمپل” به مشتریان عزیز ارائه شود. در عین حال بر حسب تجاربی که در امور بازرگانی داریم بار ها مشاهده کردیم صادرکنندگان کالا برای سودجویی بیشتر اقدام به ارسال کالاهایی با کیفیت و کمیت پایین تر می کنند؛ بنابراین بحث کنترل محصول در اینجا مطرح می شود. در حال حاضر شرکت های بازرگانی این مشکل را حل کرده اند و با استفاده از نیروهای متخصص در چین، بررسی های مختلفی را قبل از خرید، هنگام ساخت و قبل از بارگیری انجام می دهند تا از کیفیت محصول اطمینان حاصل کنند. کمیت و کیفیت کالا و اجناس باید مطابق با خواسته های مشتری و توافق طرفین باشد.
در بازرگانی ایران و چین از مرحله حین ساخت گرفته تا پیش از حمل، چندین نوبت بازرسی کالا صورت می پذیرد تا هم کالا در فرآیند تولید بازرسی شود و هم پس از اینکه تولید به پایان رسید و کالا آماده بارگیری و حمل شد، بازرسی انجام شود. در این صورت امکان وجود مشکل و ایراد در کالای تولید شده وجود ندارد و امکان جعل و تقلب در کالای تحویل داده شده به صفر می رسد.
خرید کالا از چین نیز مراحل پیچیده ای دارد و بخاطر قوانین سخت گیرانه ای که دولت چین در قبال مسائل ارزی و صادرات و واردات وضع کرده است نیاز به دانش و تجربه بالا در این زمینه دارد. درست است که روابط تجاری ایران و چین در وضعیت خوبی قرار دارد اما به هر حال ما به عنوان یک ایرانی در کشور چین غریبه هستیم و با قوانین و مقررات این کشور آشنایی نداریم. همین عدم آشنایی می تواند باعث آسیب و ضررهای مالی شما شود و فرآیند خرید و واردات کالای شما را دچار مشکل کند. بنابراین مهم است که امور خود را به یک گروه متخصص بسپارید.
در چین، معمولا روشهای پرداختی متنوعی برای خرید کالاهای وارداتی وجود دارد که عموما هم در دو مرحله پرداخت می شود؛ یکی پیش پرداخت برای تولید یا تامین و دیگری تسویه کامل پس از آماده شدن کالا. بسته به نوع کالا و قرارداد و همچنین پلتفرمی که از آن خرید کرده اید می توان یکی از شرایط پرداخت زیر را انجام داد:
۱. پرداخت بانکی: یکی از روشهای پرداختی رایج در چین، جابجایی هزینه در بانک چین است. البته برای این روش حضور در کشور چین الزامیست و یک حساب تجاری نیز در این کشور باید داشته باشید.
۲. پرداخت با استفاده از درگاه های پرداخت آنلاین: در چین درگاه ها و کیف پول های آنلاین از جمله AliPay و WeChat Pay هستند که اغلب توسط فروشندگان چینی مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع این موضوع بسته به پلتفرمی دارد که خرید خود را در آن نهایی کرده اید. فرضا برای سایت های گروه علی بابا از جمله خود سایت علی بابا چین، باید از علی پی استفاده نمایید.
۳. پرداخت با استفاده از اعتبارات اسنادی: اعتبارات اسنادی یکی از روشهای پرداختی متداول در تجارت بینالمللی است که در چین نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
اگر در چین حساب تجاری ندارید و یا شخص حقوقی خود را ثبت نکرده اید، پرداخت در این کشور کار دشواری است اما نگران این موضوع نباشید چراکه بازرگانی ایران و چین صفر تا صد پرداخت هزینه سفارش و خرید را برای شما با کمترین کارمزد انجام می دهد.
حمل کالا از چین نیز موردی است که شما باید در طی واردات کالا طی کنید. شما می توانید بسته به مشخصات بار خود و دیگر فاکتورهای تاثیرگذار مانند زمان مدنظر و میزان صرف هزینه، یکی از روش های حمل و نقل هوایی، دریایی، زمینی و ریلی و یا ترکیبی از اینها را برای حمل بار خود از چین به ایران انتخاب کنید و در یکی از گمرکات کشور، بار خود را جهت ترخیص آماده کنید. می توانید از خدمات حمل درب به درب بازرگانی ایران و چین نیز استفاده کنید که بهترین روش حمل و نقلی است و از این طریق می توانید کالای خود را که از درب کارخانه و یا گمرک در چین بارگیری شده است، در محل انبار یا دفتر شرکت خود دریافت کنید و تنها زحمتی که در طی این فرآیند باید متحمل شوید این است که در محل درب انبار جهت نظارت بر تخلیه بار حضور داشته باشید.
هزینه واردات کالا از چین به ایران از چندین عامل تبعیت می کند که مهم ترین آنها روش حمل کالا از چین به ایران است. عواملی که بر روی هزینه واردات اثر می گذارند عبارتند از:
در کل نمی شود فرمول یکسانی را برای تعرفه واردات کالا از چین به کشور تعیین کرد اما می توان از حداکثر معافیت ها و تخفیفاتی که قانون برای این کار لحاظ کرده است استفاده نمود و بدین ترتیب هزینه تمام شده واردات کالای شما را کاهش داد.
هرچه حجم و ابعاد کالا بیشتر باشد، هزینه حمل و نقل و انبارداری آن نیز بیشتر خواهد بود.
در صورت نیاز به انبارداری کالا در چین یا ایران، باید هزینه انبارداری را نیز به سایر هزینهها اضافه کنید.
برای اطمینان از کیفیت و مطابقت کالا با استانداردهای مورد نظر، میتوانید از خدمات بازرسی کالا استفاده کنید. هزینه بازرسی کالا به عوامل مختلفی مانند نوع کالا، حجم و وزن آن و محل بازرسی بستگی دارد.
برای ترخیص کالا از گمرک، باید عوارض و حقوق گمرکی را پرداخت کنید. میزان عوارض و حقوق گمرکی به نوع کالا، ارزش آن و تعرفه گمرکی مربوطه بستگی دارد.
برای واردات کالا به ایران، نیاز به ثبت سفارش و تخصیص ارز دارید. این فرآیند شامل پرداخت هزینههایی مانند ثبت سفارش، گواهی مبدأ و تخصیص ارز خواهد بود.
برای عقد قرارداد با تامین کننده و بیمه کردن کالا، باید هزینههای مربوطه را نیز در نظر بگیرید.
اگر می خواهید با حداقل سرمایه اقدام به واردات کالا از کشور چین کنید، باید حداقل هزینه های لازم برای هر بخش را در نظر بگیرید؛ به عنوان مثال محصولی را انتخاب کنید که هم ارزان باشد و هم حجم آن برای واردات با یک روش حمل و نقل متناسب باشد. در زمان ثبت سفارش کالا و ترخیص از گمرک نیز روشی را برای پرداخت وجه انتخاب کنید که ترجیحا نیازی به تخصیص ارز نداشته باشد و یا تعرفه گمرکی آن نزدیک به صفر باشد.
مالیات نیز مورد دیگری است که باید به آن توجه کرد. اگر می خواهید کالای شما با هزینه کمتر مالیات روبرو شود باید در زمان بندی بسیار دقیق باشید چرا که افزایش زمان از میزان اعلامی، می تواند شما را دچار خسارت و مالیات بیشتر کند. حتما به قوانین مالیاتی-بازرگانی ایران مسلط باشید و صرف هزینه در این بخش را نیز به حداقل برسانید.
مورد دیگری که می تواند در کاهش سرمایه لازم کمک کننده باشد کاهش هزینه پرداختی پردازش کالا است. هر کالایی که می خواهد به کشور وارد شود باید یک اظهارنامه واردات داشته باشد. به عنوان مثال اگر اظهارنامه خود را الکترونیکی و با کمک یک مشاور زبده رد کنید هزینه کمتری را خواهید پرداخت.
به طور کلی، هزینه تمام شده نهایی کالا و میزان حاشیه سود آن در نهایت رقم زننده میزان سرمایه لازم است چرا که بسیاری از هزینه های اعمال شده برای واردات کالا از چین به صورت درصدی از هزینه تمام شده کالا اعمال می شود و هر چه هزینه کالا کمتر باشد، مسلما میزان هزینه های جانبی نیز کمتر می شود. حال هنر شما این است کالایی را انتخاب کنید که در عین صرف سرمایه کم، سود بالایی در داخل کشور برای شما داشته باشد.
اگر حائز تمامی شرایط زیر هستید، می توانید شخصا و با مدارک شخصی خود اقدام به واردات کالا از چین نمایید اما اگر هر کدام را ندارید، باید یا آن مرحله را به یک شرکت معتبر بسپارید و یا کل کار را از صفر تا صد به شرکت موردنظر بسپارید چرا که به عنوان مثال در صورت نداشتن کارت بازرگانی، نمی توانید ادامه مراحل را طی کنید. مدارک موردنیاز برای واردات کالا عبارتند از:
پاسخ به این سوال براساس شرایط زمانی متفاوت است؛ به عنوان مثال اگر کشور با کمبود خودرو مواجه باشد مسلما واردات خودروهای چینی اقتصادی و به صرفه می تواند بهترین انتخاب شما باشد اما به طور کلی هر ماده اولیه و محصولی را می توانید به شرط منبع یابی درست و تحلیل مناسب بازار داخل کشور از چین وارد کنید و به دست مخاطبان هدف خود برسانید. بازرگانی ایران و چین نیز در این مسیر در کنار شماست تا بتوانید موانع را پشت سر گذاشته و با کمترین هزینه با هدف رسیدن به حداکثر سود اقدام به فعالیت نمایید.
عموما دو دسته محصولات صنعتی و عمومی از چین وارد کشور می شوند. محصولات صنعتی که شریان حیاتی صنعت کشور هستند و عموما بازار هدف خود را دارند و با هدف مشخصی وارد کشور می شوند اما اگر قصد واردات محصولات عمومی از چین را به کشور دارید و از آینده آن مطلع نیستید، می توانید تحلیل بازار و اعتبارسنجی محصول مورد نظر خود را به ایران و چین بسپارید تا در قالب ۱۵ مورد، مناسب بودن یا نبودن کالای موردنظر را به اطلاع شما برساند.
انتخاب بهترین نوع کالا برای واردات از چین به عوامل مختلفی بستگی دارد:
با در نظر گرفتن این عوامل، میتوان به طور کلی کالاها را به دستههای زیر تقسیم کرد که برای واردات از چین مناسب هستند:
این نوع کالاها به طور مستقیم توسط مصرف کنندگان نهایی استفاده میشوند. تنوع این نوع کالاها در چین بسیار زیاد است و میتوانید با قیمتهای مناسب آنها را تهیه کنید. برخی از نمونههای این نوع کالاها شامل:
این نوع کالاها برای تولید یا ساخت محصولات دیگر استفاده میشوند. اگر شما در زمینه تولید یا ساخت محصولات فعال هستید، میتوانید این نوع کالاها را از چین وارد کنید. برخی از نمونههای این نوع کالاها شامل:
این نوع کالاها برای تولید و ایجاد ارزش افزوده استفاده میشوند. اگر شما قصد سرمایهگذاری در زمینه تولید دارید، میتوانید این نوع کالاها را از چین وارد کنید. برخی از نمونههای این نوع کالاها شامل:
سوالات متداول FAQ
حداقل سرمایه بستگی به کالایی دارد که شما می خواهید به کشور وارد کنید اما بازرگانی ایران و چین این اطمینان را به شما می دهد که با منبع یابی دقیق می تواند کالاهای با حداقل سرمایه را نیز به شما معرفی کند.
بله چنانچه کالای وارداتی شما غیر تجاری یا به اصطلاح چمدانی باشد نیازی به پرداخت تعرفه گمرکی ندارد و می توانید اقدام به واردات کالا از چین بدون پرداخت تعرفه گمرکی نمایید.
تقریبا هر کالایی که شما فکرش را بکنید می توان از چین به ایران وارد کرد. گاها کالاهای ارزان سود بسیار بالایی دارند و در صورتی که سرمایه کمی دارید می توانید از این کالاها استفاده کنید. کالاهایی نظیر ساعت دیواری و ساعت مچی، لوازم آرایشی، آلات موسیقی، اسباب بازی، وسایل ورزشی، وسایل خانه، تشک، پلاستیک،انواع لباس ها مردانه و زنانه ، تجهیزات الکترونیکی مانند لوازم جانبی گوشی ، قطعات کامپیوتر مثل کارت گرافیک های ارزان قیمت و هارد و….جزو کالاهایی با سرمایه اندک محسوب می شوند.
بله بازرگانی ایران و چین صفر تا صد امور واردات کالا و محصول از چین به ایران را برای شما انجام می دهد و مراحل پیش و پس از آن مانند منبع یابی و ترخیص کالا از گمرک را نیز برای شما انجام می دهد.
بهترین روش واردات پس از اطلاع از مشخصات کالا و بار شما تعیین می گردد. بنابراین بازرگانی ایران و چین را در جریان امور واردات خود قرار دهید.حتی با وجود هزینههای اضافی، حمل و نقل دریایی همچنان ارزانترین روش حمل و نقل برای واردات از چین است. در نظر داشته باشیدکه در صورتیکه حجم سفارش شما به اندازه کافی باشد امکان حمل دریایی میسر است و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر است.