صادرات ماهی و میگو به چین یکی از پرسودترین تجارتهای حال حاضر است. ایران به ۷۹ کشور در جهان، انواع آبزیان را صادر میکند. چین در صدر این لیست قرار گرفته است و بیشترین میزان صادرات آبزیان ایران به این کشور میباشد. چین بزرگترین صادرکننده آبزیان در جهان است، اما ایران هنوز هم بسیاری از آبزیان خود را به چین صادر می کند. این به دلیل کیفیت بالای آبزیان ایران و قیمت مناسب آن است. چین پرجمعیت ترین کشور جهان است و نیاز زیادی به آبزیان دارد. این امر باعث شده است که بازار آبزیان در چین پر رونق باشد. همراه بازرگانی ایران و چین باشید.
در سالهای اخیر، صادرات ایران به روسیه به طور قابل توجهی افزایش یافته است. در حال حاضر، روسیه پس از چین دومین کشور بزرگ هدف صادرات آبزیان ایران است. بیشترین صادرات میگوی پرورشی نیز به این کشور میباشد. این افزایش صادرات به دلیل چند عامل است، از جمله:
- بهبود روابط سیاسی و اقتصادی بین ایران و روسیه
- افزایش تقاضا برای محصولات غذایی در روسیه
- توسعه صنعت شیلات ایران
صادرات ماهی و میگو به چین همچنان در حال گسترش است و پس از چین و روسیه بالاترین میزان صادرات این محصولات به امارات و قطر میباشد. در این مقاله صادرات ماهی، میگو و سایر آبزیان زینتی، قزل آلا، یال اسبی، خاویار به کشورهایی مانند چین، عراق، روسیه، دبی، عمان و سایر کشورها توسط مرکز توسعه تجارت ایران در چین، بازرگانی ایران و چین بصورت کامل شرح داده شده است.
علت محبوبیت ماهیها و جانوران آبزی ایران در نقاط مختلف جهان چیست؟
صادرات ماهی و میگو به چین به دلیل محبوبیت این محصولات در این کشور در حجم بالایی انجام میگیرد. ماهی ها و جانوران آبزی ایران به دلیل کیفیت بالا، تنوع زیاد و قیمت مناسب در جهان محبوب هستند. ایران دارای سواحل طولانی و منابع آبی غنی است که زیستگاه انواع مختلفی از ماهی ها و جانوران آبزی است. ماهی ها و جانوران آبزی ایران همچنین به دلیل پرورش پایدار و مدیریت صحیح منابع آبی، به عنوان یک منبع غذایی سالم و پایدار شناخته می شوند.
در اینجا برخی از دلایل محبوبیت ماهی ها و جانوران آبزی ایران در جهان آورده شده است:
- کیفیت بالا: ماهی ها و جانوران آبزی ایران به دلیل کیفیت بالای گوشت و تخمشان شناخته می شوند. آنها همچنین سرشار از پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی هستند.
- تنوع زیاد: ایران دارای تنوع زیادی از ماهی ها و جانوران آبزی است که در آب های شیرین و آب شور یافت می شوند. این تنوع به مردم جهان امکان انتخاب انواع مختلف ماهی و جانور آبزی را می دهد تا با ذائقه خود مطابقت داشته باشد.
- قیمت مناسب: از دیگر دلایل صادرات ماهی و میگو به چین در حجم بالا این است که ماهی ها و جانوران آبزی ایران قیمت مناسبی دارند. این قیمت مناسب به دلیل پرورش پایدار و مدیریت صحیح منابع آبی ایران است.
ماهی ها و جانوران آبزی ایران یک منبع غذایی سالم و پایدار هستند که در جهان محبوب هستند. آنها به دلیل کیفیت بالای، تنوع زیاد و قیمت مناسب شناخته می شوند.
قزل آلا، یال اسبی یا خاویار، کدام یک در بازار چین محبوبتر است؟
صادرات ماهی و میگو به چین از سالیان دور رواج داشته است. در این میان صادرات ماهی یال اسبی حجم بالاتری را به خود اختصاص داده است. این ماهی بیشترین محبوبیت را بین آبزیان صادراتی به این کشور دارد. یکی از دلایل اصلی این امر این است که ماهی یال اسبی برای سلیقه مشتریان ایرانی جذاب نیست، اما بین مشتریان چینی بسیار محبوب است. در واقع، ماهی یال اسبی از غذاهای موردعلاقه در جنوب شرق آسیا است.
چین بزرگترین وارد کننده ماهی یال اسبی در جهان است و ایران یکی از بزرگترین صادرکنندگان آن است. این ماهی به دلیل طعم و بافت آن مورد پسند است. همچنین یک منبع خوب پروتئین و مواد مغذی است. قزل آلا نیز در چین محبوب است، اما به اندازه ماهی یال اسبی محبوب نیست. قزل آلا یک ماهی سردآبی است که در آب شیرین زندگی می کند و در چین به صورت پرورشی تولید می شود. در سال ۲۰۲۰، چین ۲.۹ میلیون تن ماهی یال اسبی و ۱.۵ میلیون تن قزل آلا وارد کرد. ماهی یال اسبی ۶۸ درصد از کل واردات ماهی چین را تشکیل می دهد.
در این قسمت به دلایلی که چینی ها ماهی یال اسبی را بیشتر از ماهی قزل آلا دوست دارند اشاره شده است:
- ماهی یال اسبی یک ماهی بزرگتر است که گوشت بیشتری دارد.
- ماهی یال اسبی طعم قوی تری نسبت به ماهی قزل آلا دارد.
- ماهی یال اسبی را می توان به روش های مختلفی پخت، در حالی که ماهی قزل آلا را اغلب به صورت کباب شده یا سرخ شده می خورند.
- ماهی یال اسبی یک منبع ارزان تر پروتئین نسبت به ماهی قزل آلا است.
برای صادرات ماهی و میگو به چین و حمل این ماهی به کشور یاد شده هم از راه زمینی و هم به صورت هوایی و همچنین راه دریایی میتوان استفاده کرد. به دلیل صادرات با حجم بسیار بالای این محصول از ایران به کشور چین حمل و نقل دریایی با کشتی در سال های گذشته بسیار مناسب تر بنظر میرسد.
ایران چه میزان ماهی و آبزیان دیگر را به چین صادر میکند؟
در سال ۲۰۲۲ بیش از ۴۲.۱۹ هزار تن انواع ماهی و میگو به ارزش ۱۲۹.۳۸ میلیون دلار صادرات ماهی و میگو به چین از کشورمان انجام گرفته است. این رقم در سال ۲۰۲۱ حدود ۴۷ میلیون دلار بوده و در سال گذشته بالغ بر ۸۲.۳ میلیون دلار افزایش پیدا کرده است. صادرات ماهی منجمد ایران در سال ۲۰۲۰ بیش از ۴۱ میلیون دلار بوده که در جایگاه ۶۱ دنیا قرار گرفته است. عمده صادرات ماهی و میگو به چین شامل میگو، ماهی تن، ماهی قزل آلا و ماهی سالمون است. ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان میگو در جهان است و چین یکی از بزرگترین واردکنندگان میگو در جهان است. این دو کشور توافق نامه هایی را برای افزایش تجارت میگو امضا کرده اند. ایران همچنین در حال توسعه صنعت پرورش ماهی قزل آلا است و چین یکی از بازارهای هدف برای این محصول است.
۹ مورد از محصولات صادراتی شیلات ایران
صادرات ماهی و میگو به چین شامل انواع مختلفی از این آبزیان است که در این قسمت به آن پرداخته شده است.
- صادرات انواع آبزیان: صادرات ماهی و آبزیان حرام گوشت که در ۹ ماهه سال ۱۴۰۱حدود ۴۷ درصد رشد داشت و عمدتا به مقاصد جنوب شرق آسیا صادر می شدند، ۴۹ میلیون دلار درآمد ارزی برای کشور به ارمغان آوردند.
- صادرات میگو پرورشی: صادرات انواع میگو در ۹ ماهه سال جاری ۲۶۴۰۰ تن بوده است که ارزش آن ۹۳.۳ میلیون دلار است. این میگو ها به کشورهای مختلف از جمله چین، ژاپن و اتحادیه اروپا صادر شده اند.
- صادرات خوراک آبزیان: حذف ارز ترجیحی از نهادهها، تهدیدی برای صنعت خوراک آبزیان بود، اما شرکتها توانستند از این تهدید فرصت بسازند. آنها با کاهش هزینهها و بهبود کیفیت محصولات خود، خود را برای حضور در بازارهای صادراتی آماده کردند. نتیجه این شد که صادرات خوراک آبزیان ایران در ۹ ماهه سال جاری ۳۳ درصد افزایش یافت و به ۳۰۷۰۰ تن رسید. این رشد صادرات، ۲۲/۵ میلیون دلار درآمد ارزی برای کشور به ارمغان آورد.
- صادرات کنسرو ماهی تن: صادرات کنسرو تون ماهیان در ۹ ماهه سال جاری ۴۵ درصد کاهش یافت، اما همچنان با کسب ۱۸.۲ میلیون دلار درآمد ارزی برای کشور، در رتبه چهارم اقلام صادرات آبزیان ایران قرار دارد. عمده مقاصد صادرات کنسرو تون ماهیان، عراق، عمان، افغانستان و پاکستان هستند.
- صادرات قزل آلای ایرانی: صادرات قزل آلای ایران در ۹ ماهه اول سال ۱۴۰۱ با رشد وزنی ۱۳۷ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل، از ۳۱۹۵ تن به ۷۲۶۸ تن رسید و ۱۷.۵ میلیون دلار درآمد ارزی برای کشور به ارمغان آورد
- صادرات ماهیان گرمابی: صادرات ماهیان گرمابی در سال ۱۴۰۱ با نوساناتی مواجه بود، اما عراق همچنان بزرگترین مشتری ایران با ۹۶۶۸ تن از ۱۰۲۴۲ تن ماهی صادر شده بود. این نشان میدهد که عراق بازاری مهم برای ماهی کپور ایران است
- صادرات خاویار: صادرات خاویار ایران در ۹ ماهه سال ۱۴۰۱ ۵۰ درصد کاهش یافت و تنها ۱.۵ میلیون دلار درآمد ارزی برای کشور به ارمغان آورد. علل این کاهش باید بررسی شود تا بتوان صادرات خاویار را افزایش داد.
- صادرات ماهیان زینتی: در کنار صادرات ماهی و میگو به چین صادرات ماهیان زینتی ایران در ۹ ماهه سال ۱۴۰۱ به ۵ کشور عراق، ترکیه، کویت، آذربایجان و ارمنستان انجام شده است و عراق با قریب ۹۷ درصد صادرات، اصلی ترین مقصد ماهیان زینتی ایران بود. ارزش صادرات ماهیان زینتی ایران در این مدت ۳۴۰ هزار دلار بوده است.
- صادرات تخم عمل آوری شده ماهی قزل آلا: صادرات تخم ماهی قزل آلا به ارمنستان در سال جاری با رشد ۲۸۳ درصدی به ۱۱ تن و ارزش ۱۲۷ هزار دلار رسیده است. این نشان دهنده رشد صادرات محصولات آبزی ایران و افزوده شدن یک محصول جدید به سبد صادراتی کشور است.
صادرات ماهی به چین چه محدودیتها و سختیهایی دارد؟
صادرات به چین با چالشها و محدودیتهایی روبهرو است. برخی از این چالشها عبارتند از:
- محدودیتهای تعرفهای: چین تعرفههای بالایی را برای واردات ماهی از ایران اعمال میکند. این تعرفهها میتواند قیمت ماهی ایرانی را در چین افزایش دهد و رقابت با ماهیهای وارداتی از سایر کشورها را دشوار کند.
- محدودیتهای بهداشتی: چین استانداردهای بهداشتی سختی را برای واردات ماهی اعمال میکند. این استانداردها میتواند برای صادرکنندگان ایرانی دشوار باشد تا ماهیهای خود را مطابق با این استانداردها تهیه کنند.
- محدودیتهای حمل و نقل: از آنجایی که چین فاصله زیادی از ایران دارد صادرات ماهی و میگو به چین میتواند هزینه حمل و نقل ماهی را افزایش دهد و کیفیت ماهی را کاهش دهد.
- محدودیتهای بازاریابی: چین بازار بزرگی برای ماهی است، اما رقابت در این بازار بسیار شدید است. صادرکنندگان ایرانی باید تلاش زیادی کنند تا ماهیهای خود را در این بازار به فروش برسانند.
با وجود این چالشها، صادرات ماهی و میگو به چین پتانسیل خوبی برای رشد دارد. چین جمعیت زیادی دارد و تقاضای بالایی برای ماهی دارد. ایران نیز منابع طبیعی خوبی برای تولید ماهی دارد. با رفع چالشهای موجود، صادرکنندگان ایرانی میتوانند سهم بیشتری از بازار ماهی چین را به دست آورند.
در اینجا چند نکته برای صادرکنندگان ماهی از ایران به چین آورده شده است:
- با استانداردهای بهداشتی چین آشنا شوید و مطمئن شوید که ماهیهای شما مطابق با این استانداردها هستند.
- با شرکتهای حمل و نقلی که میتوانند ماهیهای شما را با کیفیت بالا و هزینه مناسب به چین حمل کنند، همکاری کنید.
- بازار ماهی چین را مطالعه کنید و مطمئن شوید که ماهیهای شما برای نیازهای مصرفکنندگان چینی مناسب هستند.
- با شرکتهای بازرگانی چینی همکاری کنید تا ماهیهای شما را در چین به فروش برسانند.
با رعایت این نکات، صادرات ماهی و میگو به چین با چالش کمتری روبرو خواهد بود و صادرکنندگان ماهی از ایران میتوانند سهم بیشتری از بازار ماهی چین را به دست آورند و درآمد ارزی بیشتری را برای کشور کسب کنند.
مراحل و مدارک مورد نیاز جهت صادرات ماهی و میگو به چین
برای صادرات ماهی و میگو به چین باید دارای مدارک زیر بوده و مراحلی که شرح داده خواهد شد را انجام دهید:
- گرفتن مجوز صادرات از وزارت صنعت، معدن و تجارت
- گرفتن گواهی سلامت بهداشتی از سازمان دامپزشکی کشور
- گرفتن گواهی قرنطینه از سازمان حفظ نباتات و قرنطینه
- پرداخت عوارض گمرکی
- حمل و نقل ماهی و میگو به چین
تجار برای صادرات ماهی و میگو به چین نیاز به انجام مراحل مختلفی دارند. در اینجا به طور مختصر این مراحل آورده شده است:
تأسیس شرکت و افتتاح حساب
اولین قدم برای صادرات کالا، تأسیس شرکت و افتتاح حساب در کشور مقصد یا دیگر کشورهای دارای مراوده بانکی است.
بازاریابی کالا
بازاریابی و آشنایی با نیازهای بازار هدف از با اهمیتترین بخشهای صادرات میباشد. قطعا شما نمیخواهید کالایی را صادر کنید که در انبار کشور مقصد باقی بماند. پس باید برای فروش کالا نیز از قبل فکر کنید.
صدور پیشفاکتور
پس ازپیدا کردن مشتری، باید برای او پیشفاکتور به زبان مرجع صادر کنید تا فرایند رسمی صادرات از مقصد شروع شود.
بستهبندی و آمادهسازی
برای صادرات ماهی و میگو به چین بستهبندی نیز بسیار مهم است. بستهبندی باید با توجه به نوع کالا و روش حمل و نقل انجام گیرد. همچنین در شیوه حمل دریایی باید بر اساس استانداردهای کشور مقصد روند بستهبندی کاملا دقیق انجام شود.
مشخصکردن بهای گمرکی کالا
صادرکننده باید بهای سیف (CIF) را که همان قیمت کالای صادر شده در کشور صادرکننده بر اساس مجموع ارزش کالا، بیمه و کرایه حمل است، مشخص کند.
دریافت مجوزهای صادرات کالا از ارگانهای مربوطه
در این قسمت صادرکننده کالا باید مجوزهای مربوطه را از سازمانها و ارگانهایی مانند وزارت بهداشت، کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت، سازمان ملی استاندارد و دیگر نهادهایی که در امر صادرات دخالت دارند، دریافت نماید تا هنگام صدور کالا با مشکل روبرو نشود.
اظهار کالای صادراتی به گمرک
در اینجا صادرکننده میتواند کالای خود را با دردستداشتن مدارک لازم به گمرک حمل کرده و سپس اظهارنامه صادراتی و یا خروجی خود را از آن سازمان دریافت کند.
بیمه کردن کالا و قرارداد با حامل
قبل از رسیدن به این مرحله، صادر کننده باید شرکتهای حملونقل بینالمللی را بیابد و برای حمل بار خود با یکی از آنها قرارداد امضا کند. ضمن اینکه شرکت در کنار این کار باید کالای خود را طبق ضوابط بینالمللی بیمه کند.
گواهی بازرسی
خریدار و فروشنده، هردو میتوانند با یک شرکت بازرسی کالای بینالمللی و مورد تایید هر دو طرف، قرارداد ببندند تا گواهی بازرسی را برای این مرحله دریافت نمایند.
گواهی مبدأ و صدور فاکتور فروش
فاکتور فروش مبدأ توسط صادرکننده کالا صادر گردیده و به تأیید اتاق بازرگانی موجود در محل خواهد رسید. اتاق بازرگانی بعد از مشاهده فاکتور فروش مبدأ، بارنامه حمل و پروانه گمرکی، کالا را صادر میکنند.
ارسال کالا
در نهایت شرکت حملونقل جواز خروج کالا از گمرک را از صادرکننده کالا اخذ نموده و آن را پس از بارگیری به کشور مقصد حمل مینماید.
جمع بندی
صادرات ماهی و میگو به چین همواره از سود بالایی برخوردار بوده است. همانطور که گفته شد کشورمان ایران به کشورهای زیادی محصولات شیلات خود را صادر میکند اما در این میان عمده صادرات این محصولات به کشور چین میباشد زیرا چینیها از بزرگترین مصرف کنندگان غذاهای دریایی هستند. محصولات دریایی کشورمان ایران در جهان محبوبیت بالایی دارد زیرا قیمت مناسب، تنوع بالا و کیفیت بسیار عالی این آبزیان در ایران آنها را از محصولات شیلات دیگر کشورها متمایز ساخته است. پس از چین کشورهای روسیه و امارات و قطر در جایگاههای بعدی واردکنندگان بزرگ ماهی و میگو ایرانی قرار میگیرند. صادرات ماهی ایرانی به چین نیازمند مدارک و مراحلی است که در این مقاله کاملا توضیح داده شد. شما برای صادرات ماهی و میگو به چین نیازمند راهنمایی کامل و کمک گرفتن از شرکتهایی هستید که با کارشناسان مجرب در این مسیر شما را یاری نمایند برای این منظور میتوانید از شرکت بازرگانی ایران و چین کمک بگیرید که صفر تا صد این مسیر را به درستی طی کنید.